Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Sepcial Promotion

boubonokili1 20333974 l

 

Bουβωνοκήλη είναι η πρόπτωση μέρους ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου (συνήθως του λεπτού εντέρου), η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στο μηρό και το υπογάστριο και ακριβέστερα στην περιοχή του δεξιού ή του αριστερού βουβωνικού πόρου. Είναι η πλέον γνωστή μορφή κήλης και από τις πιο συχνές χειρουργικές παθήσεις.
Η βουβωνοκήλη δημιουργείται πολύ συχνότερα σε άνδρες από ό,τι σε γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι είτε συγγενής (εκ γενετής) είτε επίκτητη (εμφανίζεται μεγαλώνοντας).

 

Αίτια βουβωνοκήλης
Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες βουβωνοκήλες οφείλονται σε εκ γενετής αιτίες, όπως π.χ. ευρύ εσωτερικό στόμιο του βουβωνικού πόρου, διαταραχή της λειτουργίας του κολλαγόνου  του συνδετικού ιστού της περιοχής.

 

Η πιο συνηθισμένη επίκτητη αιτία εμφάνισης βουβωνοκήλης είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση,  που αναπτύσσεται από παχυσαρκία, έντονο βήχα, δυσκοιλιότητα, υπερτροφία προστάτη, βαριά σωματική άσκηση, άρση βαρέων αντικειμένων, εγκυμοσύνη κ.α.

 

Συμπτώματα και διάγνωση βουβωνοκήλης
Η διάγνωση της βουβωνοκήλης είναι απλή υπόθεση, επειδή τα τυπικά συμπτώματά της εντοπίζονται εύκολα και γίνεται με κλινική εξέταση του ασθενούς. Συνήθως αναπτύσσεται μία τοπική διόγκωση στη βουβωνική περιοχή με εμφάνιση πόνου, άλλοτε ήπιου και άλλοτε εντονότερου, ο οποίος επιδεινώνεται με το γέλιο, το βήχα ή κατά τη σωματική άσκηση. Σπανίως, εμφανίζεται μόνο πόνος χωρίς τοπική διόγκωση. Σε αμφίβολες περιπτώσεις βοηθάει  ο έλεγχος της περιοχής με υπέρηχο.

 

Θεραπεία βουβωνοκήλης
Όταν η βουβωνοκήλη διαγνωστεί, πρέπει συντόμως να αντιμετωπιστεί καταλλήλως, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκατασταθεί από μόνη της, χειροτερεύει με το χρόνο και εγκυμονεί ο κίνδυνος της “περίσφιξης”. O ειδικός χειρουργός θα κρίνει εάν η βουβωνοκήλη είναι “ανατάξιμη” ή “μη ανατάξιμη”.
Ανατάξιμη βουβωνοκήλη σημαίνει αναστρέψιμη. Δηλαδή σημαίνει ότι είναι δυνατή η επαναφορά του περιεχομένου της κήλης στη σωστή του θέση εντός της κοιλιάς, οπότε η κήλη εξαφανίζεται μεν, όμως πάντα παροδικά. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται από γιατρό ή συχνά ακόμη και από τον ίδιο τον ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί οριστικά, επειδή είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ξανά χειρότερο και μάλιστα με αυξημένο τον κίνδυνο περίσφιξης. Η περίσφιξη είναι μία κατάσταση πλημμελούς αιμάτωσης της περιοχής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του εξερχόμενου οργάνου (εντέρου) και να θέσει σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή του ασθενούς. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.
Μη ανατάξιμη βουβωνοκήλη σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναταχθεί με χειρισμούς και επομένως πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει σύντομα και προγραμματισμένα χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ζώνης, η φαρμακευτική αγωγή, η φυσιοθεραπεία ή άλλη συντηρητική θεραπεία δεν φέρνουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης σημαίνει να διασφαλισθεί χειρουργικά η ανάταξή της και να ακολουθήσει κατάλληλο κλείσιμο του ανοίγματος (χάσματος) του κοιλιακού τοιχώματος που επέτρεψε την έξοδο του εντέρου (οργάνου) από την κοιλιά, έτσι ώστε η κήλη να μην εμφανιστεί ξανά. Για το ασφαλές και μόνιμο κλείσιμο του ανοίγματος σήμερα έχει γίνει πλέον παγκοσμίως αποδεκτή η χρήση ειδικών συνθετικών πλεγμάτων, πολύ φιλικών στους ιστούς της περιοχής και χωρίς να γίνεται εκ των υστέρων αισθητή η ύπαρξή τους εντός του οργανισμού.
Εκτός από τις κλασικές επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται και οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις (TEP η TAP) αποκατάστασης της βουβωνοκήλης, από ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Επιπλοκές επέμβασης βουβωνοκήλης
Με την κάθε χειρουργική τεχνική, μπορούν θεωρητικά να υπάρξουν επιπλοκές και κίνδυνος επιμόλυνσης, αιμορραγίας, βλάβης σε νεύρα, φλεβική θρόμβωση ή εμφάνιση υποτροπής (να εμφανιστεί ξανά η κήλη). Το ποσοστό υποτροπής είναι σχετικά μικρό και διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο και την εμπειρία του χειρουργού. Σε γενικές γραμμές η αποκατάσταση της κήλης με τις σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους είναι ένα ασφαλές χειρουργείο.

 

Βουβωνοκήλη και τοπική αναισθησία
Η επέμβαση γίνεται με μία πολύ μικρή τομή 3-4 cm στο τριχωτό του εφηβαίου, η οποία μετά το χειρουργείο δεν αναγνωρίζεται. Τη ίδια μέρα, σπανίως την επομένη, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του. Μπορεί να επανέλθει πλήρως στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία του εντός ολίγων ημερών.