pipac 1 pipac 2

Το PIPAC (Pressurized Intraperitoneal Aerosol Chemotherapy - Χημειοθεραπεία με Αερόλυμα υπό Πίεση) είναι μια χημειοθεραπεία που εφαρμόζεται λαπαροσκοπικά σε μορφή αεροζόλ στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Πραγματοποιείται με δύο μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα. Από τη μία τομή εισέρχεται ειδικό τροκάρ και η κάμερα της λαπαροσκόπησης και από την άλλη τομή εισέρχεται ειδικό τροκάρ. Από το δεύτερο αυτό τροκάρ αρχικά λαμβάνονται βιοψίες από τις καρκινικές εστίες, αναρροφάται το ασκιτικό υγρό που πολλές φορές συνυπάρχει και ακολούθως εισάγεται ειδικό ακροφύσιο ψεκασμού που χορηγεί τα χημειοθεραπευτικά (οξαλιπλατίνη, σισπλατίνη και δοξουριβουκίνη) με τη μορφή «βροχής», απευθείας στην περιοχή που επηρεάζεται από τον όγκο, σε ασθενείς που πάσχουν από περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Η όλη έγχυση γίνεται υπό σταθερή πίεση 12mmHg εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας, η θερμοκρασία του φαρμάκου είναι 37ο C και διαρκεί 30 λεπτά. Επειδή η πίεση έγχυσης είναι μεγάλη επιτυγχάνεται υψηλή διείσδυση εντός των καρκινικών εμφυτεύσεων.

Η περιτοναϊκή καρκινωμάτωση είναι μια μορφή εξάπλωσης του καρκίνου γαστρεντερικής προέλευσης, του καρκίνου των ωοθηκών ή του περιτοναίου, η οποία εκτείνεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία οζιδίων στο περιτόναιο και στο τοίχωμα των σπλάχνων. Οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην συμβατική συστηματική χημειοθεραπεία και δεν πληρούν τα κριτήρια για κυτταρομειωτική χειρουργική επέμβαση και HIPEC είναι υποψήφιοι για θεραπεία με PIPAC.

Ένα από τα μεγάλα οφέλη αυτής της νέας τεχνικής είναι ότι χορηγείται με ομοιογενή και τοπικό τρόπο στην πληγείσα περιοχή και έτσι ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς επιδράσεις των συστηματικών θεραπειών (απώλεια μαλλιών, έμετοι, ηπατική και νεφρική δυσλειτουργία).

Οι μελέτες και τα κλινικά αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτή η τεχνική είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία, διότι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ποιότητα της ζωής από τον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου σε προχωρημένο στάδιο.