gynaikomastia1

gynaikomastia2

 

Το αντρικό στήθος αποτελείται από τη θηλή και το μαζικό αδένα. Ο μαζικός αδένας είναι μικρός σε μέγεθος και δεν αναπτύσσεται, παραμένοντας ατροφικός.

Γυναικομαστία σημαίνει αύξηση του μεγέθους του ανδρικού μαστού λόγω υπερτροφίας και υπερπλασίας του μαζικού αδένα ή του λιπώδους ιστού ή και τα δύο μαζί. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχει περίσσεια του δέρματος καθώς και πτώση του μαστού.

Αφορά συνήθως και τους δύο μαστούς και σπανίως τον ένα. Δεν επηρεάζει την υγεία, αλλά η εμφάνιση δυσκολεύει τον άντρα στην καθημερινότητά του. Οι άντρες αισθάνονται μειωμένη αυτοπεποίθηση και ντροπή και για αυτόν τον λόγο μπορεί να διακόψουν τις αθλητικές δραστηριότητες και τα μπάνια τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρκετές φορές το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, κοινωνική απόσυρση και απομόνωση, όπως και σε διακοπή των ερωτικών σχέσεων.

Η γυναικομαστία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές διαταραχές (υπερέκκριση οιστρογόνων σε όγκους όρχεων, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια), φάρμακα που διαταράσσουν την αναλογία μεταξύ τεστοστερόνης και οιστρογόνων (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αμφεταμίνες), χρήση στεροειδών, κατάχρηση αλκοόλ και παχυσαρκία. Σε μερικές περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται αιτία και τότε κάνουμε λόγο για ιδιοπαθή γυναικομαστία.

Εκτός από την αντιαισθητική αύξηση του μεγέθους μπορεί να υπάρχει κάποια ευαισθησία ή πόνος στο στήθος ή και (σπάνια) μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος της περιοχής.

Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι μόνο χειρουργική. Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται το υπερβολικό λίπος, ο μαζικός αδένας και σε μερικές περιπτώσεις και το χαλαρωμένο δέρμα που περισσεύει. Η χειρουργική τομή γίνεται στα όρια του δέρματος με τη θηλαία άλω και είναι μικρή και δυσδιάκριτη.

Επίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με λιποαναρρόφηση μόνη της ή μαζί με εκτομή του μαζικού αδένα.

Η αντιμετώπιση γίνεται συνήθως με γενική νάρκωση και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη ημέρα και επανέρχεται στις δραστηριότητές του μετά από δύο με τρεις ημέρες, φορώντας ειδικό ελαστικό γιλέκο.