Η ονυχομυκητίαση είναι μία μεταδοτική λοίμωξη και διαχωρίζεται στους παρακάτω τύπους:

περιφερική ονυχομυκητίαση, η οποία προσβάλλει το ελεύθερο άκρο του νυχιού αλλά και το υπονύχιο, λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση η οποία προσβάλλει την επιφάνεια του νυχιού και ολική ονυχομυκητίαση.

 


Στην περιφερική ονυχομυκητίαση, η οποία στα νύχια των ποδιών είναι η συχνότερη, ο μύκητας προσβάλλει αρχικά την κεράτινη στιβάδα είτε του υπονυχίου, είτε της πλάγιας ονυχιαίας πτυχής και στη συνέχεια αυτήν της κοίτης του νυχιού. Δημιουργείται μια ήπια φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία οδηγεί σε επιδερμοποίηση του επιθήλιου της κοίτης, με την δημιουργία μιας κοκκιώδους στιβάδας. Διαμορφώνεται υπονύχια υπερκεράτωση, ανύψωση της ονυχαίας πλάκας από την κοίτη της, συνήθως με τη μορφή «καναλιών» κάτω από αυτήν (ονυχόλυση).

 

Οι συνθήκες αυτές, αλλά και η δευτερογενής εποίκηση από ευκαιριακούς μύκητες, οδηγούν στην αλλαγή του χρώματος του νυχιού (κίτρινο έως καφετί), στην ευθραυστότητα του και στην απώλεια της στιλπνότητάς του. Ο μύκητας εν συνεχεία κινείται προς το εγγύς τμήμα του νυχιού και τελικά προσβάλλει και τη μήτρα του, επιμολύνοντας το νέο σχηματιζόμενο νύχι, όπως και επιφανειακότερες στιβάδες και στο τέλος ολόκληρη την ονυχαία πλακά.

Τα αίτια της ονυχομυκητίασης

Προδιαθετικοί παράγοντες για την ονυχομυκητίαση είναι οι αρτηριακές αλλά και φλεβικές διαταραχές, οι επανειλημμένοι τραυματισμοί (π.χ. σε αθλητές), οι διαταραχές περιφερικών νεύρων, ο σακχαρώδης διαβήτης, η προχωρημένη ηλικία (το 40-50% των ατόμων είναι 50 χρονών και άνω), οι ανοσολογικές διαταραχές, η ψωρίαση, το μήκος των νυχιών (μήκος του ελευθέρου άκρου πάνω από 3μμ φαίνεται να ευνοεί τον εποικισμό μυκήτων και βακτηριδίων στον χώρο κάτω από το νύχι), η υπερίδρωση, οι μυκητιάσεις δέρματος, η δυσμορφία ποδιών και δαχτύλων (λόγο της τριβής και δημιουργία υγρασίας), έλλειψη βιταμινών (Α,Β1,Β2), υπερβολική υγιεινή, χρησιμοποίηση κοινών χώρων όπως κολυμβητήριο, κτλ.

Τα συχνότερα είδη μυκήτων

Υπάρχουν διάφορα είδη μυκήτων που προσβάλλουν τα νύχια των κάτω ακρών. Τα συχνότερα είδη είναι:

στα νύχια των χεριών οι μύκητες γένους Candida
στα νύχια των ποδιών κυρίως τα δερματόφυτα (Trichophytonrubrum)


Θεραπεία που χορηγείται από το γιατρό

Η διάγνωση της ονυχομυκητίασης γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό με την μέθοδο της καλλιέργειας, διότι η κλινική εικόνα του νυχιού σε άτομο με π.χ. ψωρίαση ή τραυματισμό, σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζεται με την κλινική εικόνα του νυχιού με ονυχομυκητίαση. Ένα σημαντικό στοιχείο που αποκαλύπτει η καλλιέργεια είναι το είδος του μύκητα, που χρειάζεται για την επιτυχής αντιμετώπιση του.

Ο βαθμός της προσβολής του μύκητα στο νύχι είναι επίσης καθοριστικός για την ακόλουθη θεραπεία από το γιατρό, στο αν θα γίνει τοπική ή συστηματική θεραπεία (συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και τοπικής).

Αν έχει προσβληθεί μεγάλος αριθμός των νυχιών ή πάνω από το 50% της ονυχαίας πλάκας, η σκέτη τοπική θεραπεία δεν φέρνει ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

 

Οι αρμοδιότητες του ποδολόγου

Ο ποδολόγος, αφαιρεί σχολαστικά από τον μύκητα το προσβλημένο τμήμα της πάσχοντας ονυχαίας πλακάς. Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία στο να καθαρίζει η προσβλημένη περιοχή και να δράσει πιο αποτελεσματικά η φαρμακευτική αγωγή του γιατρού και πρέπει να επαναληφθεί κάθε 4-5 εβδομάδες έως ότου, με μία καινούργια καλλιέργεια, διαπιστωθεί από το γιατρό ότι έχει καθαριστεί η περιοχή από τον μύκητα.

Εκτός από την περιποίηση των πασχόντων νυχιών, ο ποδολόγος είναι αρμόδιος στο να δίνει στον πελάτη του συμβουλές σε ότι αφόρα την περιποίηση κατ’οίκον, η οποία συμπεριλαμβάνεi

η επισήμανση για την αναγκαιότητα της επιμελής περιποίησης των νυχιών με τα ειδικά φάρμακα, τα όποια τα καταχωρεί ο θεράποντα γιατρός

  • η χρησιμοποίηση βαμβακερών ή μάλλινων καλτσών, οι οποίες πρέπει να αλλάζονται καθημερινά
  • η χρησιμοποίηση μόνο δερμάτινων, μαλακών υποδημάτων
  • το αέρισμα (καλύτερα ακόμα η αλλαγή) παπουτσιών και περιποίηση αυτών με ειδικά αναλώσιμα (σπρέι) για την απομάκρυνση του μύκητα
  • η αποφυγή ποδόλουτρων με πολύ ζεστό νερό. Τα ποδόλουτρα να γίνονται το πολύ 3-5 λεπτά και το νερό να μην υπερβαίνει τους 35 ‘C
  • το καθημερινό πλύσιμο των ποδιών
  • το καλό στέγνωμα των ποδιών μετά το πλύσιμο, προπαντός στις μεσοδακτύλιες πτυχές
  • η αποφυγή κοινοχρήστων χορών όπως το κολυμβητήριο, κτλ.
    Η περιποίηση της ονυχομυκητίασης είναι μακροχρόνια και μονό η υπεύθυνη και επίμονη συνεργασία του πάσχοντος ατόμου μπορεί να σιγουρέψει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η εξάλειψη του μύκητα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Πηγή: doctoranytime.gr